Ciasto marchewkowe - z imbirem, sokiem pomarańczowym i polewą o smaku śmietankowym. Bazowałam na naszym starym przepisie (klik), ale w tej wersji zrezygnowałam z białego cukru i białej mąki. Nie dodałam też bakalii, ponieważ nie każdy lubi rodzynki w ciastach. Według mnie wyszło jeszcze lepsze, niż przepis podstawowy. Ciasto jest wilgotne, bardzo lekkie, a do tego długo zachowuje świeżość (tylko musicie pamiętać, żeby przechowywać je w zamkniętym pojemniku).
Składniki:
100g mąki gryczanej
125g mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
175g erytrolu
225g tartej marchwi
20g świeżo startego korzenia imbiru
2 jajka
3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
sok z 1 pomarańczy
Polewa: 225g naturalnego, kremowego twarożku, 3 łyżki odżywki białkowej (u mnie o smaku mascarpone).
125g mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
175g erytrolu
225g tartej marchwi
20g świeżo startego korzenia imbiru
2 jajka
3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
sok z 1 pomarańczy
Polewa: 225g naturalnego, kremowego twarożku, 3 łyżki odżywki białkowej (u mnie o smaku mascarpone).
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski wsyp mąkę gryczaną i ryżową, proszek do pieczenia, sodę, sól i mielony imbir, wymieszaj. Dodaj marchew, przeciśnięty imbir i erytrol. W osobnym naczyniu roztrzep jajka z olejem i sokiem wyciśniętym z pomarańczy - wlej do suchych składników. Wymieszaj dokładnie ciasto, najlepiej łyżką. Masa będzie dosyć gęsta.
Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut (do suchego patyczka), wyjmij i wystudź.
Przygotuj polewę: utrzyj twarożek z odzywką białkową na krem. Ostudzone ciasto posmaruj polewą, poczekaj chwilę aż zastygnie i podawaj.
bardzo lubię takie ciasta ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie! :) Lubię marchewkowe wypieki.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam spróbować :)
UsuńMarchewkowe ciasta zawsze nam smakują a już szczególnie gdy są na takich mąkach :)
OdpowiedzUsuńsuper ciacho, marchewkowe bardzo lubię, szczególnie w wersji fit :D
OdpowiedzUsuńW ogóle nie czuć, że jest fit, a jest ;D
Usuń